Meny

Gardiner & Tillbehör

Servicetjänster

Guider

Inspiration

Hemma Hos

Hello Home, Emelie Ekman

När Emelie Ekman öppnar dörren till lägenheten i Vasastan så möts vi av allt annat än 34kvadrat, namnet som hon först valde när hon startade sin inredningsblogg för över 6 år sedan. Sedan dess har hon tagit sig an flera lägenheter, men den sekelskifteslägenhet vi nu bjudits in till är hennes första stora renovering.

När Emelie och hennes sambo köpte lägenheten i början av 2019 så beskriver hon det som att det krävdes minst sagt en hel del fantasi för att kunna se framför sig det vi ser idag. Huset är från slutet av 1800-talet, men när prospektet landade i Emelies hand hade lägenheten agerat hyresrätt under en lång period, och tidstypiska detaljer och sekelskiftescharm var ett minne blott. Trots att ytan var opolerad och detaljerna saknades såg Emelie en enorm potential i lägenheten, och bestämde sig där och då att för att ta sig an uppgiften att återskapa den skönhet som hon visste att lägenheten en gång haft.

’Jag skulle kunna skriva en bok om renoveringar, för det är ingen hemlighet att vår egen renovering blev otroligt utdragen och att vi har lärt oss enormt mycket på vägen. Men mitt viktigaste råd är att lägga tid på förarbetet, det vill säga planeringen. Det är lätt att vilja börja så fort som möjligt, men jag vill verkligen slå ett slag för att göra en ordentlig tidplan för alla yrkesgrupper och en beskrivning där du specificerar material, färger, listverk, mått och produktval så tydligt det bara går, innan du sätter igång. Tydlighet är A och O, särskilt om du ska anlita hantverkare. Ofta är det ändringar som gör att budgeten spricker. Har du t ex berättat exakt vilken färg på fogen i badrummet du vill ha? Var lamp-, eluttag och strömbrytare ska sitta? Eller glans på väggfärgen? Med en perfekt utformad rumsbeskrivning, där du rum för rum beskriver alla val, underlättar du både för dig själv och hantverkarna. Du tvingas tänka igenom varje detalj i god tid i förväg och dessutom slipper du hantverkare som ringer mitt i ditt jobbmöte och kräver svar på frågor som hur hög golvsockeln i vardagsrummet ska vara och sedan står stilla och tickar tid och pengar medan du tar beslut.’

Emelies vision när hon köpte lägenheten och skulle påbörja renoveringen var att skapa ett ljust sovrum som kändes harmoniskt, men samtidigt få till den där mysiga hotellkänslan. Ett klassiskt gardinknep inspiererat av hotellen är att välja gardiner i två lager, en tunnare närmare fönstret och en tjockare närmast rummet. På så sätt får man alltid den textila känslan, och kan välja hur mycket ljus man önskar släppa in. För att få in så mycket förvaring som möjligt så platsbyggdes garderober längs med en hel vägg i sovrummet, med nisch där sängen fått plats. Garderobens luckor är lackade i samma kulör som väggarna i sovrummet, och ger en gedigen och elegant känsla, nästan så man kan tro att de alltid funnits där. Istället för sängbord så valde Emelie att satsa på en mindre avlastningsyta som byggts in i garderoben på båda sidor av sängen, perfekt för det absolut nödvändigaste.

Till julen 2019 så blev det äntligen dags att flytta in i lägenheten, nästan exakt ett år senare efter att de först fått tillträde. Och denna jul har Emelie ett nytt, och kanske ännu mer värdefullt projekt att fokusera på, nämligen en liten bebis som är förväntad att anlända under våren!