Meny

Alla produkter

Servicetjänster

Guider

Inspiration

Hemma Hos

Hello Home, Emily Slotte

Om något definierar Emily Slotte, är det hennes kärlek till trädgården och livet på landet. "Parkera vid kyrkan, vi bor precis över vägen!" löd instruktionerna vi fick av Emily för att hitta rätt. En timme utanför Stockholm tornar en stor kyrka upp sig på andra sidan ängen, och vi inser att vi är nära.

På andra sidan kyrkan kliver vi rakt in i den sommaridyll där Emily Slotte, fotograf, kreatör och inspiratör, bor tillsammans med sin familj. De vita grindarna öppnar sig mot en grusgång, den gula dörren lyser välkomnande, och tre perfekt färgkordinerade hundar med svansarna i luften möter oss glatt.

Huset, en gammal skola, omvandlades till bostadshus på 1980-talet, men känslan av hur ytan har disponerats under 100-tals år finns kvar. Köket är det första rum vi kliver in i, ett utrymme som andas sommarkänsla året runt, och på bordet står stora fat med kronärtskockor och tomater från Emilys odlingar. Köket, en harmonisk blandning av allmoge och funkis, har fönster och dörrar i alla riktningar, vilket skapar en öppen och inbjudande atmosfär som kopplar samman rummet med resten av huset. Kökets fönster pryds av klassiskt veckade cafégardiner i tunn benvit linne samt hissgardiner i samma textil. Detta ger en flexibel gardinlösning, där man kan dämpa ljuset både uppifrån och nedifrån, eller låta gardinerna mötas för att helt täcka fönstret.

Emily berättar att vardagsrummet tidigare var skolsalen, som idag rymmer både familjens stora matplats och soffgrupp. Väggarna är klädda i ljus pärlspont, vilket fint bryts av med bouclegardinernas textur och de svarta, strikta gardinstängerna. Återigen påminns vi om värdet av kontraster, där allmoge möter det moderna, och att man inte behöver välja det ena eller det andra. Runt det stora bordet samlas hela familjen i en mix av stolar, soffor och pallar. Det som lätt kunde kännas stökigt, känns istället otroligt självklart när Emily haft sin hand med i designen.

Förutom kök, matsal och vardagsrum hittar vi på bottenvåningen även Emilys kontor, som pryds med senapsfärgade hissgardiner. Vi enas om att senap är en fantastisk nyans – en stark färg som samtidigt harmonierar vackert med hemmets ljusa, neutrala toner. Med en direkt utgång till trädgården kan man ofta finna Emily här, mitt emellan sina två passioner: fotografering och natur, i nära samklang med den inspirerande miljön utanför.

Om bottenvåningen imponerade med sin charmiga skolsal, får övervåningen oss att tappa andan. Här har Emily och familjen öppnat upp till nock, vilket skapar en imponerande takhöjd på över fyra meter med exponerade bjälkar och snedtak. På övervåningen finns familjens sovrum, tillsammans med ett stort allrum där en magnifik öppen spis utgör rummets mittpunkt. Emily berättar om utmaningen att få ett så stort och öppet utrymme med högt i tak att kännas ombonat och varmt, och skojar om att hon skulle behöva fler hissgardiner. Boucle står högt på önskelistan, och vi kan inte annat än hålla med.

I barnrummen har Emilys känsla för färg och form verkligen fått fritt spelrum, med fönsterkarmar målade i varma, kontrasterande nyanser av gult och grönt.

I ett av barnens rum pryds fönstret av en hissgardin i vävd senapsgult, med en våg i benvitt. De gröna fönsterfodren kompletteras av en härlig mönstermix där blommor i sängkläderna och ränderna i den antika stolen möts i ett både oväntat och självklart möte. I det andra barnrummet är fönsterfodren istället målade i en varm gul nyans, och här hänger en hissgardin i tunn linne i en mjuk sandfärg. Framför fönstret har en mysig läshörna skapats med lager av mönstrade madrasser, och mängden av textil ser lika mysig ut som den är vacker att titta på.

Från Emilys sovrum öppnas tidstypiska dubbeldörrar med antika mässingsbeslag in till badrummet, en riktig juvel som andas klassisk sekelskiftesstil med inslag av allmoge. Mittpunkten i rummet är ett stort badkar med en elegant marmorskiva på toppen, vilket genialiskt integrerar badkaret i inredningen och skapar en yta för att placera växter (vid det här laget räknar vi med att hitta växter och annan grönska i exakt alla husets rum) och andra dekorativa detaljer.

Badkaret är placerat precis framför ett fönster som vetter mot den grönskande trädgården. I fönstret hänger en cafégardin i tunn linne som filtrerar eftermiddagsljuset på ett mjukt och drömlikt sätt som bara linne kan. Ljuset som silar genom gardinen skapar ett behagligt och rogivande eftermiddagssken, och förstärker rummets avkopplande atmosfär.