Meny

Alla produkter

Servicetjänster

Guider

Inspiration

Hemma Hos

Hello Home, Eleonora Cantera

För alla som någonsin har träffat Gotains grundare Eleonora så känns det självklart att bakom dörren till lägenheten i Vasastan så gömmer sig ett färgstarkt hem. Sprudlande, energifyllt och unikt – precis som sin ägare.

Sekelskifteslägenheten i Vasastan var från början en kyrkmästarbostad, men när den äntligen blev till salu för två år sedan så gick den inte att motstå. Från första gången hon klev in i lägenheten så såg hon potentialen, med spektakulära pelare, fiskbensparkett och originaldetaljer, men mycket behövde också uppdateras och renoveras. En sommar, ett badrum, ett kök och många timmar med målarpenseln i hand senare så hade lägenheten fyllts med mer färg och textil än den någonsin sett tidigare! Från lätta tunna linnegardiner i köket till ett paradis av sammet i sovrummet – här bor tveklöst en person som har koll på sina gardiner.

Att det blev just gardiner var faktiskt helt och hållet en slump, men att det skulle bli en entreprenör av Eleonora Cantera var det aldrig någon fråga om. Gotain grundade Eleonora under 2017, efter att ha funderat på allt från smycken till skidkläder, när hon helt plötsligt behövde nya gardiner till sin egen lägenhet.

Efter att ha känt sig både förvirrad, överväldigad och till och med dumförklarad av flertalet gardintillverkare så återkom hon hela tiden till frågan, hur svårt ska det behöva vara egentligen? I ett försök att sortera bort de förvirrande valen, den överväldigande mängden tygalternativ och den långa leveranstiden så växte Gotain fram, där man utan att tumma på kvaliteten skulle göra skräddarsydda gardiner tillgängligt för alla.

När det blev dags att inreda lägenheten så var det en sak Eleonora var helt säker på – hon ville hitta en klassisk stil som var frånkopplad från trender, men såklart med sin egen twist. Grunden i stilen blev en sober bas av ljusa färger och naturmaterial, men där utvalda möbler och detaljer fått stå i centrum med genomgående starka accentfärger. Färgvalen är inget hon stressat upp sig över – blir det fel får man helt enkelt måla om!

En utmaning med lägenheten har alltid varit takhöjden som nästan når fyra ståtliga meter, vilket gör att de flesta möbler som flyttas in påminner mer om miniatyrer. Många saker har bara fått komma in och vända innan de visade sig vara för små! Eleonora insåg snabbt att nyckeln var att satsa på några utvalda större möbler, och bygga upp inredningen utifrån dessa. Hon landade i den enorma spegeln i vardagsrummet, matbordet som enkelt kan servera 10 gäster och en måttbeställd sisalmatta, som tillsammans blev grunden för resten av möbleringen.

Efter flera år där hon jobbat med gardiner varje dag så är det en sak Eleonora har insett, det handlar inte om hur mycket man kan, utan om hur väl man kan förklara det för någon annan. Och med det så kan vi ju inte släppa Eleonora utan att ha ställt en sista fråga…

Vad är det absolut viktigaste att tänka på när man ska välja gardiner? Jag tycker att det finns två saker som får gardiner att verkligen bli något extra i en inredning! Det första är att satsa på generöst med tyg, hellre för mycket än för lite, för att få härligt draperade vågor. Det andra är att inte låta gardinerna vara för korta – det finns inget tråkigare än gardiner som hänger ledset över golvet och inte får landa!