Så lyckas du med dina gardiner!

Gotain

Rama in dina fönster,

AV     10 OKTOBER 2019

FOTO: ANDY LIFTNER (STARTBILD)

DELA: FACEBOOK I PINTEREST

Funderar du på hur du ska lyckas med de där perfekta gardinlängderna? Vi har samlat de vanligaste frågorna vi stöter på i gardin djungeln – Låt dig inspireras! 

Varför ska man ha gardiner?

Förändra med textilier – ett återkommande tips eller hur? Sanningen är att textilier är ett fantastiskt redskap när du vill förnya och förvandla ditt inredningsuttryck. Ett par skräddarsydda gardiner ett ett perfekt verktyg för att lyfta ditt inredningsuttryck till en ny nivå, de ska inte bara vara till för att täcka / dra för fönsterpartier. Våga leka med material, färg och längd på dina gardiner. Ett par sammetsgardiner är perfekt komplement till metall-detaljer i mässing, guld eller silver då sammetens yta och växlande nyanser ger metallerna en extra glans medans ett par klassiska linnegardiner förhöjer ett tidlöst inredningsuttryck.

Gardiner
Bild: Esny och Jesper Florbrant (@inredningsfotografren)

Gardinskena eller gardinstång?

Vill du att gardinerna ska monteras på ett så diskret sätt som möjligt rekommenderar vi att du väljer en diskret gardinskena. Gotains gardinskena kan du enkelt fästa såväl i tak som på vägg, de säljs i kompletta kit och finns både i svart och vitt. Gardinskena är monteringslösningen för dig som vill få till den där typiska hotellkänslan. Tips – har du en färgad vägg? Måla gardinskenan i samma färg som väggfärgen för att verkligen få ett så diskret resultat som möjligt. För dig som vill åt en klassisk stil är gardinstång det rätta valet. Värt att tänka på när det kommer til gardinstänger är att de blir ytterligare en detalj i ditt inredningsuttryck och finns i en mängd olika utföranden exempelvis, silver, svarta, tjocka eller tunna – låt stången komplettera din inredning.

Bild @andyliffner Styling @perspectivestudios

Hur ska gardinerna hängas?

När du ska hänga dina gardiner är ett tips att tänka både högt och brett. Genom att placera gardinerna väl ovanför fönsterkarmen samt utanför sidorna av fönstret så lurar man ögat och ger intryck av en högre takhöjd samt bredare rum.

Hänga gardiner

Hur långa ska gardinerna vara?

När du låter skräddarsy dina gardiner får du möjligheten att verkligen anpassa gardinerna till din inredning. Svävande gardiner som slutar precis ovanför golvytan passar en stramare inredning. Vill du ha en mer avslappnad stil rekommenderar vi att addera ett par centimeters släp och låta gardinerna falla ner och landa på golvytan. Vårt generella tips är att välja ett släp på 1cm, då får dina gardiner ett riktigt fint fall. En gardin visar sig från sin bästa sida när den får lite support från golvytan.

Linnegardiner
Dessa gardiner är skräddarsydda med 5cm släp som landar avslappnat mot mattan. Vävd linnegardin, sand

Dessa tunna linnegardiner i grått landar mot golvet med 1cm släp > Klicka här för att komma till gardinerna

Har du några frågor eller funderingar kring dina gardiner – Tveka inte att höra av dig till oss på Gotain, vi hjälper mer än gärna till!