Coming home for Christmas

Gardiner

Skapa rum att umgås i

AV     20 NOVEMBER 2019

FOTO: JESPER FLORBRANT @INREDNINGSFOTOGRAFEN

DELA: FACEBOOK I PINTEREST

Lovisa Häger är inrednings och DIY stjärnan som står bakom bloggen @aninterioraffair. Bloggen hittar du på stilsäkra Residence Magazine. Texten för detta inlägg är skrivet av Lovisa. Låt dig inspireras av tips och idéer kring hur du skapar rum att umgås i inför stundande julledigheter. Ja absolut, nu är vi riktigt tidiga men vill vi redan nu passa på att önska er alla en fin jul! 

    Gardiner

I min pyttelilla familj så har julen nog varit den högtid som vi alla älskat mest. Vi möts kring brasan, kring hemlagad glögg och hundar som kastar sig över allt ätbart som placeras i noshöjd. Ibland i stillhet, ibland i ett kaos som är svårt att förstå att så få personer kan skapa. Oavsett hur det ser ut i din familj, om den är liten eller stor, fyrbent eller tvåbent, nära eller långt bort, så kan det kännas skönt att få lite råd kring hur du kan skapa en härlig  julkänsla hemma du med!

Värmande sammetsgardiner

Det finns många knep för att knyta ihop inredningen i ett rum, och gardiner är nog ett av de bästa! En äldre generation är nog bekanta med traditionen att byta gardiner efter högtid, men säger man ’julgardin’ idag tror jag inte att det är så många som känner sig lockade. Att däremot byta ut tunnare gardiner i exempelvis linne mot tunga, värmande sammetsgardiner ramar in rummet och skapar en perfekt kuliss för julfirandet!

Gardiner som duk

Att vackert drapera en gardin över ett bord skapar en högtidsstämning direkt, perfekt att duka upp för fest! För att inte nämna alla saker man kan gömma under duken, stök, julklappar eller kanske till och med busiga barn?

    

Enkla julpyssel

Få saker är väl så starkt förknippade med julen som att skapa med händerna? En stund att göra något från grunden. Två enkla pyssel som är lätta att prova på är en blomsterkrona och en girlang av torkad citrus. Blomsterkronan kan du anpassa till precis den storlek du vill genom att göra en stomme av rörisolering som klipps till önskad längd och fästs med silvertejp. Runt stommen så binder du grönska, och varför inte prova att använda lite icke-traditionella julkvistar, exempelvis oliv? En girlang av citrus skapar du enkelt genom att skära apelsin eller citron i tunna skivor och torka i mitten av ugnen på 100 grader i två timmar. Trä ett jutesnöre i övre och under delen av citrusskivan, och vips så har du en girlang som är lika vacker som den doftar härligt!

    

Färgade passepartout och den perfekta gå-bort-presenten

För mig så är hemligheten till julpynt att skapa julkänsla i inredningen utan att faktiskt behöva dekorera för jul. Exempelvis genom att byta ut traditionella vita passepartout till vinröda eller mossgröna varianter. På så sätt så behöver du inte heller byta ut din konst på väggarna, utan bara ge den en julkostym.

Att knyta ett vackert snöre runt ett print är en perfekt liten klapp att ta med sig till vännen eller familjen! Med ett litet förråd av konst hemma behöver du aldrig oroa dig för att komma tomhänt.

gardiner

Gardinstång som accessoar

Under en tid så har vi alla älskat gardiner hängande från takskenor. Nu tycker jag att det är dags att ge de svarta smidesstängerna en chans! En gardinstång kan fungera som vilken accessoar som helst i inredningen, och precis som i hemmet ovan bli pricken över i.