Hur långa ska gardiner vara?

Korta, långa eller längre – frågan är hur långa ska gardiner vara? Det är magkänsla och personlig smak som ska styra när du väljer vilken gardin och vilken färg du vill ha. Men när det kommer till hur du ska hänga upp dina gardiner så finns det några tumregler som fungerar för alla hem. Tipsen nedan hjälper till för att få dina gardiner att skapa ett intryck av ett rymligare rum.

Bildkälla: Residence Magazine, hemma hos inredaren Madeleine Asplund Klingstedt

Från tak till golv

Val av upphängning: Dessa gardiner hänger från 2st parallelt takfästa gardinskenor. Snyggt för dig som vill låta gardinerna hänga från tak till golv, dessutom väldigt praktsik glidfunktion. Gardinskena hittar du här

Val av gardin: På ovan bild hänger vävda linnegardiner i färgen Sand och en skir vit gardin som sorlar ljuset från innergården. Våga kombinera gardiner i olika material och färger, det är ofta i kontrasterna som en inredning blir intressant. Den tjockare gardinen ska alltid placeras in mot rummet och den tunnare närmst fönstret. Genom att kombinera gardiner på detta sätt så skapas mer än det estetiska snygga uttrycket, du får även fördelen att kunna dra för den tjocka gardinen (som i detta rum även försetts med mörkläggningsfoder på baksidan) och få det helt mörkt. Vill du dra för insikten men fortfarande få ett härligt ljusinsläpp så fungerar den ljusa skira gardinen perfekt.

Val av längd, Släpande: Dessa gardiner landar med ett 5-7cm släp mot golvytan. Tips, Genom att låta dina gardiner landa mot golvytan i ett släp så garderar du dig från ojämna golv/ tak. I många lägenheten kan det skilja ett par cm mellan den högra och vänstra delen av rummet – genom att låta dina gardiner landa mot golvytan så syns inte detta lika tydligt som det skulle kunna göra med ett par gardiner som svävar ovanför golvytan.

Vita linnegardiner
Skira vita linnegardiner som hänger med fingerkrokar i väggfästa gardinskenor. Gardinerna är ”svävande” dvs att de ej landar på golvytan, för att få detta resultat kan du helt enkelt dra av 2cm från din gardinlängd så svävar de.

Från fönsterkarm till golv

Val av längd: Dessa gardiner hänger från överkant av fönsterkarm till golvytan i ett så kallat svävande uttryck. Vi kallar detta för svävande gardiner då de avslutas och svävar ovanför golvytan. Gardinskenan är monteras i överkanten av fönsterkarmen då rummet är smyckat med border och välvt tak. Våra gardinskenor som du hittar här går att kombinera med väggfästen för denna typ av montering.