Gotains Julkalender 2020: I Lovisas kreativa inredningsdröm

Lovisa är inredaren som kanske är mer bekant under namnet ’An Interior Affair’, men ber man henne beskriva sig själv så kastar hon även in titlar som serie-renoverare, stylist, bloggare, och det senaste året även kreativ chef på Gotain. Hennes senaste inredningsprojekt är den egna lägenheten på Kungsholmen som hon och hennes sambo köpte i våras, som de efter några månaders renovering äntligen kunde flytta in i samma sommar. När köpekontraktet skulle skrivas på så hade Lovisa faktiskt inte ens sett lägenheten i verkligheten, och hon beskriver det som minst sagt nervöst första gången hon skulle kliva över tröskeln till den lägenhet som då redan var inköpt! 

Intrycket var blandat, både Lovisa och hennes sambo såg absolut potentialen i den nedgångna sekelskifteslägenheten, men projektets omfattning blev tydligt först när de fick se den i verkligheten. Väggar behövde både rivas och byggas upp för att skapa en mer genomtänkt planlösning, under laminatgolv hoppades de på att hitta originalgolv i trä, och alla ytskikt behövde en stor dos kärlek.  

Vi har bett Lovisa om hennes bästa tips till den som ska börja inreda, försökt luska ut om hon har några spaningar på nästa års inredningstrender och såklart, vad önskar hon sig egentligen i julklapp?

Vad är ditt bästa tips när man ska börja inreda?
‘Absolut att göra en moodboard över saker man gillar, från färger till möbler till bilder som bara förmedlar en känsla! Först efter att man har samlat ihop en stor hög med inspiration kan man sätta sig ner och analysera dem och försöka se varför man har valt just dessa bilder. Finns det en tydlig dragning till en specifik färgskala? En typ av arkitektur? Profil på köksluckor? Jag tror att de flesta har en mer tydlig inredningskänsla än vad man kan tro, det gäller bara att locka fram den och förstå den. 

Jag jobbar med moodboards vare sig det gäller mitt eget hem eller inredningskunder som ber om min hjälp, och tycker det är ett så bra hjälpmedel för att inte tappa riktningen. Börja först med en övergripande för hela hemmet, för att sedan utveckla den till att varje rum har en egen moodboard, det blir som en karta man alltid kan gå tillbaka till om man känner sig osäker!’

Hur har du tänkt när du inrett ditt eget hem? 
När det var dags för oss att dra igång renoveringen och inredningen av vår lägenhet här på Kungsholmen så hade jag samlat på mig massor med härlig inspiration under flera år, smarta lösningar och möbleringar som det bubblade i mig över att få prova. Att hitta tillbaka till känslan av den sekelskiftelslägenhet som det ändå var (huset byggdes redan 1888), var en stor del i hur vi renovera och inreda, men utan att vi ville att det skulle bli för traditionellt. Vi bytte ut många av de dörrar som fanns i lägenheten till mer tidstypiska alternativ, vilket också gjorde att dörröppningarna blev både högre och bredare, vilket tillåter mer ljus att röra sig igenom lägenheten. Precis som i våra tidigare lägenheter så har vi satsat på att måla snickerier mörkare än väggar, något som jag tycker är ett härligt sätt att bråka lite med det förväntade. 

Jag älskar att jobba med färger som går ton-i-ton, så det visste jag tidigt skulle bli grunden i inredningen. Vi har gått all-in på en beige färgskala på både väggar och möblering, och jobbat med att blanda in mycket olika texturer för att ändå skapa tydliga dimensioner. Material så som trä, sisal, kalk och natursten i samma rum gör att det blir tydliga kontraster trots att färgerna är i harmoni med varandra. Och så får man självklart inte glömma det svarta, att alltid tillsätta ett antal svarta detaljer knyter verkligen ihop vilken inredning som helst!

Köket har varit ett av de större projekten i lägenheten, framför allt i utmaningen att få till ett socialt och unikt kök på en liten yta – utan att kompromissa med varken arbetsyta eller förvaring. ’Något som jag verkligen har tagit med mig under våra renoveringar är hur mycket värt det är att ha tillräckligt med plats i köket, både för att kunna laga mat men också för att bara kunna umgås. Vi valde därför exempelvis en extra bred spis och diskho, men la lika mycket vikt vid att det skulle finnas någonstans att sitta med att glas vin som sällskap till den som lagar mat!’ Väggarna i hela lägenheten är målade i putsfärg som ger en en ojämn och strukturerad yta, och köket är inget undantag. De kalkade väggarna ger en nästintill rustik känsla, vilket möts upp av den mer moderna, starkt mönstrade marmorbänkskivan, något som vi förstår har varit tanken i hela inredningen. Släta material som möter strukturerade, mönstrat möter enfärgat, rustikt som möter elegant och nytt som möter gammalt, det är tydligt att Lovisa gillar att blanda. Det senaste inköpet till lägenheten är den tavla som fått ta plats på hyllan i köket, en avbildning av en kvinna i varma, orangea toner inropad på auktion under hösten.

På frågan om vad hon ser för trender under det kommande året så är Lovisa helt säker på att vi rör oss mot en mer klassisk och elegant inredningsstil. Vägglampetter, trämöbler och takkronor i glas är några av exemplen hon ger, och beskriver influenserna från stilen känd som ’mid-century modern’. Vintagemöbler och intresset för konst och skulptur tror hon kommer fortsätta bli en större och större del av hur vi tänker på inredning, där vi fokuserar på att köpa saker som kan hänga med mer långsiktigt och har ett andrahandsvärde. ‘Jag kan knappt minnas sist jag köpte en möbel som inte var på auktion eller second hand, jag älskar känslan av att veta att jag har hittat precis rätt när jag ser det, men inte hade en aning om att just den saken fanns förrän där och då!’  

Sist men inte minst, vad önskar du dig i julklapp?
‘I julklapp så önskar jag mig mest av allt att få hänga med hela familjen såklart, men jag försöker också att hela tiden sätta känslan i perspektiv till min tacksamhet att vi alla har klarat oss bra under året! Istället så önskar jag mig alltid mer ljus i form av lampor, det kan helt enkelt inte bli för många någonsin i min bok. Just nu drömmer jag om golvlampan ’Roattiano’, designad av Eileen Gray, men den får jag nog ge mig själv i julklapp! Andra saker som jag alltid blir lika glad för är vackra böcker, härliga handkrämer och goda téer.’

Alla bilder är tagna av fantastiska Helena Nord som ni kan se mer av här!

Vill du återskapa lovisas gardinlook?

fr. 1,449.00kr
+
Elegant och stilrent!
2,099.00kr
+
fr. 49.00kr
+

Tillbehör

Gardinkrokar 10st