Så lyckas du med dina gardiner!

Linnegardiner vardagsrum

Funderar du på hur du ska lyckas med de där perfekta gardinlängderna? Vi har samlat de vanligaste frågorna vi stöter på i gardin djungeln – Låt dig inspireras! 

Varför ska man ha gardiner?

Förändra med textilier – ett återkommande tips eller hur? Sanningen är att textilier är ett fantastiskt redskap när du vill förnya och förvandla ditt inredningsuttryck. Ett par skräddarsydda gardiner ett ett perfekt verktyg för att lyfta ditt inredningsuttryck till en ny nivå, de ska inte bara vara till för att täcka / dra för fönsterpartier. Våga leka med material, färg och längd på dina gardiner. Ett par sammetsgardiner är perfekt komplement till metall-detaljer i mässing, guld eller silver då sammetens yta och växlande nyanser ger metallerna en extra glans medans ett par klassiska linnegardiner förhöjer ett tidlöst inredningsuttryck.

Gotain gardiner

Förhöj din lantliga inredning med linnegardiner                            Eller ombona din eklektiska stil med tunga sammetsgardiner

Gardinskena eller Gardinstång?

Vill du att gardinerna ska monteras på ett så diskret sätt som möjligt rekommenderar vi gardinskena. Det finns både takfästa och väggfästa gardinskenor som inte är mer än ett par cm breda. Gardinskena är monteringslösningen för dig som vill få till den där typiska hotellkänslan. Tips – har du en färgad vägg? Måla gardinskenan i samma färg som väggfärgen för att verkligen få ett så diskret resultat som möjligt. Gardinstång är den klassiska monteringen. Värt att tänka på när det kommer til gardinstänger är att de blir ytterligare en detalj i ditt inredningsuttryck och finns i en mängd olika utföranden exempelvis mässing, silver, vita eller svarta – låt stången komplettera din inredning.

Hur ska gardinerna hängas?

När du ska hänga dina gardiner är ett tips att tänka både högt och brett. Genom att placera gardinerna väl ovanför fönsterkarmen samt utanför sidorna av fönstret så lurar man ögat och ger intryck av en högre takhöjd samt bredare rum.

Hänga gardiner

Hur långa ska gardinerna vara?

När du låter skräddarsy dina gardiner får du möjligheten att verkligen anpassa gardinerna till din inredning. Svävande gardiner som slutar precis ovanför golvytan passar en stramare inredning. Vill du ha en mer avslappnad stil rekommenderar vi att addera ett par centimeters släp och låta gardinerna falla ner och landa på golvytan.

Linnegardiner
Dessa gardiner är skräddarsydda med 5cm släp som landar avslappnat mot mattan. Vävd linnegardin, sand
Linnegardiner
Dessa gardiner är svävande och avslutas vid golvytan. Skir linnegardin
Gotain gardiner
Dessa sammetsgardiner har ett släp på 10cm och landar avslappnat i en hög på golvytan. Sammetsgardin, Military Grey

Längst ner i Gotains Mätguide hittar du ytterligare bildexempel på olika släplängder. Vi är även stolta att tipsa om bildbanken som vi ständigt jobbar på för att förnya och uppdatera, besök oss på Instagram eller Pinterest

Har du några frågor eller funderingar kring dina gardiner – Tveka inte att höra av dig till oss på Gotain, vi hjälper mer än gärna till!